oldtiden i allerød

Vores kommune er særdeles rig på oldtidsminder – f.eks. dysser og gravhøje, som kan ses rundt om i landskabet. Men verdens første og største fund af seks lurer fra bronzealderen stammer også herfra, nærmere betegnet Brudevælte mose på Fuglerupgaard på Kollerødvej i Lynge. 

  • Brudevæltelurerne

    I 1997 var det 200 år siden, at verdens første og største fund af bronzealderlurer blev gjort ved Lynge i Allerød Kommune. I 1797 fandt bonden Ole Pedersen 6 lurer ved tørvegravning i en lille mose - Brudevælte Mose - der nu er forsvundet. De 5 af lurerne opbevares i dag på Nationalmuseet i København, mens den 6. lur i 1845 blev givet som gave til den russiske zar. Den findes i dag på Eremitagen i Skt. Petersborg.

    Luren er et bronzeblæseinstrument bestående af et konisk rør, der er svunget i to planer. I den tynde ende sidder et kedelmundstykke, og i den tykke ende afsluttes med en prydplade. Lurene blev brugt som kultinstrumenter i bronzealderen, og de 6 Brudevæltelurer dateres til ca. 800-700 f.Kr.

  • Solevad

    Ved den intensive betragtning af kort med Fuglebjerggård og Brudevælte, falder ens øje på nabogården ‘Solevad’. Bronzealderens soldyrkelse fandt sted på udvalgte højdepunkter, så måske er det et spor tilbage til bronzealderen? Ikke ifølge bogen 'Frederiksborg Amts Stednavne'.

    Et lignende stednavn findes i Verninge sogn på Fyn og skulle mulig stamme fra et mandsnavn svensk ‘Sole’ eller det oldnordiske ‘Svali’. På en amatør virker sådan noget jo temmelig søgt, som om navnet med djævlens vold og magt ikke må have noget med sol at gøre. Måske er stavekontrollens forslag “sulefad” ligeså relevant :-)

    Læs artikel om Solevad.

  • Dysserne i Tokkekøb Hegn

    Oversigt over dysserne i Tokkekøb Hegn.

    Link til PDF