veje

Vi har nok alle på et eller andet tidspunkt stået ved et by- eller vejskilt og undret os over, hvorfor denne gade eller vej har fået netop dette navn.

  • Aggebovej 6 - nedrevet 1981

    Aggebovej

    Opkaldt efter huset “Aggebo”, der lå der, hvor Lillerød Boghandels parkeringsplads ligger i dag.

  • Barresøvej 3 - 1988

    Barresøvej

    Efter gårdnavnet Barresø, der oprindelig hed Barnesø (Matriklen 1844). I markbogen fra 1682 nævnes Barne Søes Krat samt Lille og Store Barne Søe Støvker. Navnet kan stamme fra, at et barn engang kan være druknet i søen. (Kilde: Naturparken mellem Farum og Slangerup (1963) s. 42.)

  • Børnehaven og De gamles Hjem sidst i 1950'erne

    Byagervej

    Hed indtil kommunesammenlægningen i 1970 Nyvej. Se Nyvangsvej.


  • Camilla Larsens Vej

    Vejen er opkaldt efter Lynges mangeårige hjemmesygeplejerske Camilla Marie Larsen (1894-1981). Hun var født på Lynge Mark og efter en uddannelse som sygeplejerske på Hillerød Sygehus, vendte hun hjem til fødesognet, hvor hun travede kilometer efter kilometer ad landevejene for at hjælpe til ved fødsler og ved sygdom. Var vejret dårligt, havde hun gerne en læderhjelm på hovedet, ligesom datidens piloter, samt en stok i den ene hånd og sygetasken i den anden. Når vejret var godt, tog hun cyklen.

    Camilla Larsen sluttede sin sygeplejerskekarriere som bestyrer på Jørlunde Alderdomshjem, og hun endte sine dage på plejehjemmet Solhøj i Slangerup.

  • Mindebo 1968

    Dalgårdsparken


    Vejen er opkaldt eftfr ru Metha Matthiesen, født Dalgård, der boede i nr. 4. Foto viser Mindebo 1968.

  • Ejners Sti


    En gammel stiforbindelse mellem Blovstrød og Lillerød opkaldt efter fagforeningsformand Ejner Petersen (1913-1985), der i mere end 30 år sad i Blovstrød Sogneråd og Allerød Byråd for Socialdemokratiet. Det var Ejner Petersens fortjeneste, at stien i 1973 blev asfalteret og fik vejbelysning.

  • William Hagemeisters eget hus på Fr. den VII's Vej

    Frederik VIIs Vej


    Opkaldt efter den arkæologisk interesserede konge, der besøgte Dæmpegårdsdyssen i 1859. Året efter blev datoen 30.6.1860 og Frederiks monogram indhugget i en af dyssens sten til minde om besøget.

  • Fritz Hansensvej 6 - Lillerød Varehus 1981

    Fritz Hansensvej


    Hed indtil 1. april 1977 Vinkelvej. Da der også var en Vinkelvej i Lynge, måtte man efter kommunesammenlægningen (iflg. krav fra Boligministeriet) ændre det ene vejnavn, og det blev Vinkelvej i Lillerød, der fik nyt navn.

    Det er uvist, om det er den “gamle” Fritz Hansen, den “unge” Fritz Hansen eller møbelfabrikken Fritz Hansen, som vejen er opkaldt efter.

    Læs mere her

  • Gl. Skolegårdsvej

    
Vejen ligger ved Lillerøds første skole, Gl. Skolegård, opført 1822 på Kollerødvej 49-51. Her var skole indtil 1910, hvor man flyttede til den “nye” skole på Frederiksborgvej. 


  • Hesselgårdsvej


    Opkaldt efter gård i Høvelte, der lå til venstre for Gadekæret, når man kommer fra Høvelte Kaserne.

  • Hestetangsvej


    Efter stednavnet Hestetang, der også findes i Hestetangskov, Hestetangsåen og Hestetangsmøllerne. Første led kommer enten af hessel = hassel eller af hæs = stakke. Andet led er tange = halvø. 



    Kilde: H. Thueslev: Hestetangsmøllerne. Lynge gennem 900 år (1985) s. 110

    Link til artikel / PDF

  • Luftfoto af Hvidehus

    Hvidehusvej

    
Efter ejendommen Hvide Hus matr.nr. 9 l Lillerød by og sogn bygget 1912.


  • Irisgården, Irisvej 3 - 1966

    Irisvej

    I Lillerød sogneråds forhandlingsprotokol kan man under 14.10.1927 læse, at “Grundejerforeningen anmodede om at “Fredensvej” fik navneforandring til “Irisvej”. Sognerådet havde intet herimod at indvende.”

    
En anden kilde fortæller, at det var tømrer Jørgensen, der byggede Irisvej nr. 12, som var ophavsmand til navnet. Han havde haft en ejendom i Slangerup, der hed Irisminde, og derfor kom vejen til at hedde Irisvej. 

  • Kai Hoffmannsvej

    Opkaldt efter digteren Kai Hoffmann (1874-1949), der i slutningen af 1920´erne boede på vejen i nummer 6.

    Hoffmann er især kendt for sangen “Den danske sang er en ung blond Pige”, som han skrev i 1924, og som Carl Nielsen satte i musik i 1926. Forfatteren Harald Herdal overtog Hoffmanns hus i 1930 og blev gift med hans datter Eline i 1931. Kai Hoffmann døde i Lyngby i 1949.

  • Kedelsøvej

    
Efter udtørret sø. Kedel = sænkning i terrænet.

  • Knud Rasmussensvej


    Efter grønlandsforskeren Knud Rasmussen, hvis far, Christian V. Rasmussen, var sognepræst i Lynge Kirke 1896-1918.

  • Kokkedalen

    
Efter gården Kokkedal matr. nr. 10 a Lynge. I dag ligger børnehaven Molevitten på stedet.

  • Krogenlundsvej 11 - Hvidtølsbryggeri indtil 1929 og senere pensionat

    Krogenlundsvej


    Oprindelig Krogelund (Matriklen 1844) af ordet krog. Der findes flere “vrange bøge” i skoven og deres krogede vækst kan være årsag til navnet.

  • Lilledal


    Oprindelig det svenske Lilladal, der var navnet på huset M.D. Madsensvej 4, som blev bygget af den svenske kurvemager Carl Johansson.

    Da man skulle bygge huset, måtte man først fylde et hul (en lille dal) på grunden, og derfor kom huset til at hedde Lilladal.

    Det var i øvrigt det andet hus, der blev bygget på Madsensvej efter udstykningen i 1904. Det første var M.D. Madsens hus Villa Landro på nr. 12.

    Vejen Lilledal blev anlagt i 1982 som en sidevej til Rønne Allé, og den blev i 1996 forlænget bagom bagsiden af Madsensvejs lige numre, så den nu går fra Rønne Allé til Kvicklys p-hus.

  • Lillegaard, Gl. Lyngevej 99 - tidligere fjerkræslagteri

    
Lillegårdsvej 


    Opkaldt efter gården Lillegård, Gl. Lyngevej 87. (Tidligere Fjerkræsslagteri)

  • Lindholmgårdsvej


    Lindholmgårdsvej er opkaldt efter gården Lindholm, matr.nr. 7 a Ludserød. Ludserød ændrede i 1922 navn til Høvelte.

  • Lynge Stationsvej


    Vejen er opkaldt efter Lynge Station, der lå på Lynge Stationsvej 11. Lynge var en station på Slangerupbanen, der gik fra København til Slangerup over Farum – Vassingerød – Lynge - Uggeløse Skov og Lindholm.

    
Slangerupbanen blev åbnet den 20. april 1906 og overgik i 1948 til D.S.B. I maj 1954 blev banen nedlagt, men Lynge Station fortsatte som privat beboelse. 

  • Lærkenborg Allé

    
Efter gården Lærkenborg, der lå lige syd for enden af Lærkenborg Allé. Nedrevet 1974.

  • M.D. Madsensvej


    Opkaldt efter grosserer Mads Danielsen Madsen født 1.12.1842 og død 1.1.1923. Madsen stammede fra Jylland og kom fra små kår. Ved flid og sparsommelighed havde han tjent sine penge bl.a. på at sælge finsk smør. Han købte i 1895 Hvidesten, som han drev som landbrug frem til 1903, hvor han solgte gården og i stedet købte Irisvej 3, der i dag kaldes “Irisgården”. 


    Læs mere om M.D. Madsensvej

  • Melchiorsvej 8, Horsemosegaard, foto Allerød Posten

    Melchiorsvej


    Melchior Christensen (1876-1955) var landmand, ejendomshandler og bankbestyrer i Hillerød Landbobanks Lillerødafdeling fra starten i 1918 og indtil får år før sin død.

    Læs mere om Melchior Christensen her

  • Mose Anders Vej


    Opkaldt efter husmanden Anders Pedersen (1794-1863). Anders blev kaldt Mose Anders efter placeringen af huset, hvor han boede i Bastrup. Mose Anders Hus ligger på Mose Anders Vej nr. 4.

    Anders var på sine gamle dage omgangsfattiglem, dvs. han gik på omgang mellem gårdene i pastoratet, hvor han hjalp til med det han kunne klare. Han fik så kost og logi i en eller to dage hvert sted, hvorefter han måtte videre til næste gård.

    Link til artikel / PDF

  • 
Mølcks Passage


    På hjørnet af Allerød Stationsvej og Amtsvej lå Mølcks Konditori fra 1925 til 1964. Bygningen blev nedrevet i 1966.

    Læs mere om Mølcks Konditori

  • Nyvangsvej


    Ved kommunesammenlægningen i 1970 var der tre veje med navnet Nyvej – én i hver af de gamle sognekommuner.

    Lillerød fik lov til at beholde sin Nyvej, mens Blovstrøds skiftede navn til Byagervej. I Uggeløse var der flere af beboerne på Nyvej, der foreslog Nyvangsvej som nyt vejnavn, fordi de enten kom Nyvangsgård i Lynge eller Nyvangsgård i Ganløse Mørke.


  • P.D. Jensensvej

    
Vej i Lynge opkaldt efter sognerådsformand og “sognekonge” Peter David Jensen (1880-1955). P.D. Jensen var født i Skævinge, hvor hans far var skomager.

    Læs mere om P.D. Jensen her

  • Luftfoto af Grum-Schwensen 1957

    Prins Valdemars Allé


    Alléen var det oprindelige navn, og betegnelsen for hovedgaden i Allerød Landsby, indtil den i 1928 blev opkaldt efter Chr. IX´s yngste søn, prins Valdemar (1858-1939), der var gift med prinsesse Marie af Orleans. Valdemar og Marie lagde navn til “Prins Valdemar og Prinsesse Maries Fond”, hvis formål var at hjælpe gamle og trængende søfolk samt disses nære slægtninge.

  • Ravnebjergvej


    Efter Ravnebjerg – bakken med Lillerøds vandtårn
.

  • Røglevej


    Områdestednavn. Første led røgle betyder enten en dynge/hob af tørv eller kornneg eller også betyder det en langstrakt, lav forhøjning – en ryg af en ager.


  • Maleri af Smedegyden

    Smedegyden   

    Her lå Blovstrød gamle smedie ned mod Kongevejen. Smedien kan føres tilbage til 1700-tallet, og den blev revet ned i forbindelse med Kongevejens udvidelse sidst i 1950´erne.

  • Forsamlingshuset Skovhuset

    Stumpedyssevej

    
Opkaldt efter langdyssen, Stumpedyssen.

  • Thorsvej


    Opkaldt efter en schæferhund ved navn Thor. (Kilde: Allerød Posten nr. 12. 1985) 

  • Tingbækvej

    
Efter stednavnet Tingbæk og gården Tingbækgård. Området hvor vejen “Blokken”ligger i dag. Blokken er en sidevej til Bregnerødvej og ligger i dag i Birkerød.

  • Tunet


    Efter husenes placering rundt om et fællesareal ligesom husene rundt om et “tun” (gårdsplads) på en norsk bondegård.

  • Vejrmøllevej


    Der var vejrmøller eller vindmotorer på både ejendommen Lynge Bygade 6 og 9, der begge kunne ses vidt omkring, men ellers er der ingen forklaring på navnet Vejrmøllevej.

  • Vestvej

    
En del af Lillerøds vestlige grænse mod Lynge.

  • Postkort af Tokkekøbvej set mod skoven - ud for V Heisesvej

    V. Heisesvej

    
På Lillerød Sogneråds møde den 14.10.1927 “vedtoges det, at kalde vejen der føres ind mellem villaerne “Rötting” og “Rosenly” for “V. Heisesvej” efter søfartschef Vilhelm Heise (1858-1924), der udstykkede arealet. Han var brorsøn til komponisten P.A. Heise, der var gift med Ville Heise..

  • Ville Heise Park 


    Opkaldt efter Vilhelmine (Ville) Heise, født Hage (1838-1912). Ville Heise var millionærdatter og gift med komponisten Peter Heise. Ville Heise holdt meget af børn, men fik ingen selv. Hun indstiftede Ville Heises Legat, der i 1898 opførte et børnehjem i Snekkersten.

    Dette hjem lukkede og for pengene, der kom ind fra salget af grunden i Snekkersten, byggede legatet Ville Heises Behandlingshjem i Lillerød, der blev indviet i 1973. Behandlingshjemmet lukkede i 1991, og Allerød Kommune overtog ejendommen i efteråret 1992. Efter en arkitektkonkurrence i 1993 blev der bygget boliger på området.

  • Wolthersvej

    
I.E. Wolthers (1843-1924) var overintendent ved militæret, boede i nr. 6 og ligger begravet på Lillerød kirkegård.