artikel


Artikel af Ole Høegh Post
Storedam badested ved tovet.
Foto: Ole Høegh Post 2009


Damhus og Slusehuset ved Storedam i Tokkekøb Hegn.
Foto Ole Høegh Post 1973


Storedam

Storedamområdet er nok det mest populære udflugtsmål i Tokkekøb Hegn, hvor den dejlige sø er betegnet som ”Danmarks smukkeste skovsø” af en besindig forstmand, der nok vidste, hvad han talte om.

Det er ikke til at forestille sig, hvordan der ville se ud uden den flere hundrede år gamle opstemning, der gjorde Store Donsedam til et vandreservoir for den egentlige mølledam Lille Donsedam (Lilledam).

Som bekendt drev et par vandmøller fra 1704 det kendte Donse Krudtværk, der især blev berømt for de eksplosioner, der til sidst standsede krudtfremstillingen her. Vandkraften blev dog benyttet tidligere, da der fandtes en almindelig kornmølle, som må have krævet i hvert fald den lille mølledam. Donse-navnet kendes fra 1613.

Storedams tilløb er det lille vandløb Dybedalsrende, der får vand fra Store Dyrehave og søerne ved Frederik d. VII´s Vej.

Den meget høje dæmning ved Slusehuset, hvor engang slusemesteren passede vandstanden ved hjælp af stigbordet, lader os ane, at meget af Storedams vand ville løbe igennem Donse Å – uden opdæmningen.

Vi ved ikke nøjagtig, hvornår dæmningen er bygget, men på Videnskabernes Selskabs kort fra 1768 er søen nogenlunde samme form som i dag. På visse kort er sumpen nord for Storedam, kaldet Græsdam, tegnet vandfyldt.

Selve Storedam var med tilstødende smådamme, f.eks. Stolmerdam, vigtige fiskedamme, der ligesom krudtværket og vandmøllerne hørte til Donsegård under Hørsholm, indtil statsskovvæsnet overtog området. Damhuset ved søen blev da skovløbersted, og krudtmesterens hus, Krudthus blev skovfogedsted.

I 1920´erne blev Damhuset ombygget (efter samme tegning som Stationshus ved Gl. Amtsvej). Skovløberfamilien ved søen havde i mange år et ekstrajob med servering som så mange andre skovløbere. Endnu i 1950´erne havde traktørstedet små hvidmalede borde i perlegruset ved granhækken, der stadig gror der.

For helhedens skyld skal det også nævnes, at Storedam også fungerede som badested for nordsjællandske landkrabber, der frem for at cykle til Rungsted ofte brugte søens vand, ikke mindst fra Den landfaste Holms badested med tovet i træet.

 

 

tilBAge til Allerød historie