artikkel

Fritz Hansens møbelfabrik

Møbelfirmaet Fritz Hansen er fra 1872, hvor snedkermester Fritz Hansen (den ældre) løste borgerbrev og startede et lille værksted i Hindegade 5 i København.

Firmaet specialiserede sig i stole og møbelstel, og det voksede hurtigt ud af lokalerne og flyttede til Christianshavn. I 1896 købte FH en grund i Lillerød (på Skovensvej), og her byggede man et savværk, der kunne forsyne værkstedet med træ. Lillerød Savværk voksede og blev snart firmaets produktionssted. Fritz Hansen havde et svagt helbred, og i 1899 overtog sønnen Christian Eduard Hansen firmaet (både på Christianshavn og i Lillerød), som han førte videre efter farens død i 1902.

Chr. E. og Marie Hansens to ældste sønner Fritz og Søren kom ind i firmaet som juniorchefer og medejere i 1932.

Man forstod hele tiden at være ude med nyskabelser indenfor møbler, og FH var først i Danmark til at producere stålstole. Træet var dog stadig det vigtigste materiale, og Christian E. havde allerede tidligt eksperimenteret med dampbøjning af træ. Han var derfor først i Danmark til at præsentere en stol i dampbøjet træ.

Man tegnede selv flere stole og andre møbler i Lillerød, men tidligt gik fabrikken i samarbejde med førende danske møbelarkitekter, og det er ikke mindst dette inspirerende samarbejde, der har skabt begrebet ”Danish Design”. Møbelklassikere fra Kaare Klint, Børge Mogensen og ikke mindst Arne Jacobsen blev til i Lillerød, hvor tusindvis af ’Kirkestole’ og millioner af stabelstole som ’Syveren’ og ’Myren’ krævede stadig større produktionshaller med specialmaskiner, presseværktøj og eget finérværk.

I 1965 flyttede administrationen og salgsafdelingen fra Christianshavn til Lillerød. Den unge Fritz Hansens svigersøn, Peter Lassen overtog ledelsen i 1969, men efter oliekrise og efterfølgende økonomisk nedtur så familien sig nødsaget til at sælge firmaet til Skandinavisk Holding i 1979.

I 1999 flyttede man produktionen af finérstole til Vassingerød, og året efter blev konceptet Republic of Fritz Hansen indført. I 2014 flyttede hele møbelproduktionen til Rawicz i Polen.

Efter opkøbet af firmaet Lightyears går firmaet nye veje, og udover møbler sælger man lamper og accessories, der bl.a. omfatter lamper, lysestager og tæppet – alt under det gode gamle varemærke Fritz Hansen.

FHs 70-årsjubilæum 1942 Forrest fra venstre Søren, Chr. E, Musse og Fritz Hansen

Artikel af Birthe Skovholm
Nøglehullet 1/2016



tilBAge til Allerød historie