byer
Vi har nok alle på et eller andet tidspunkt stået ved et by- eller vejskilt og undret os over, hvorfor denne by har fået netop dette navn.

-
Allerød
Nævnt første gang i kilderne 1260 som Alryth. Forleddet Al- er det gamle navn for elletræ, og –rød betyder “rydning” — altså elletræsrydning. .
-
Bastrup
Af mandsnavnet Basti. Endelsen er torp = bebyggelse
-
Blovstrød
Blovstrød nævnes første gang i 1265 som Blaustruth. Forleddet består af et mandsnavn, Vesti med foransat blá = sort, hentydende til sort hår; -rød = rydning. Altså “Sorte-Vestis rydning”.
-
Grønnegade
Grønnegade Huse nævnes i 1660. Af grøn og gade. I en række købstæder kaldes bebyggelser på grænsen mellem by og land for Grønnegade. Det er muligvis dette navn, der er lånt.
-
Hammersholt
Nævnt første gang 1308. Navnet kommer af Hammer = en høj stenet bakke; f.eks. som Hammeren på Bornholm. –holt = skov.
-
Hestetangs Mølle
Nævnes 1460 Hæstonggs Mølle. Muligvis af ordet hæs (korn- eller høstak) eller hessel = hassel og tange i betydningen landtange.
-
Høvelte
Først nævnt 1346 Høholt. Kommer af navneordet høj, der i dialekt udtales höw´ eller tillægsordet høj. Endelsen er holt = skov.
-
Kattehale
Kommer af plantenavnet Kattehale, der er fællesnavn for en del planter, hvis vækst eller blomsterstand har en fjern lighed med en kats hale.
-
Kettinge
Nævnt første gang i kilderne i 1346 Kyætinge. Antagelig afledt af Kætte, der på sjællandsk dialekt betyder “en smal krog” eller “indelukke”. Det kan også være en sideform til Kattinge, der indeholder slægtsnavnet Kættinger.
-
Kirkelte
Nævnt første gang 1285 Kirkijholt. Kommer af kirke, men der har aldrig været en kirke i Kirkelte. Vor Frue Kirke i København har i 1285 haft andel i skoven. Holt = skov.
-
Kollerød
Nævnes 1274 Collæruth. Forleddet er det gamle danske mandsnavn Kolli, der kommer af “hoved”. -rød = rydning.
-
Lerelte
Nævnes i 1682 som Lerrelt. Sammensat af ordet ler og -elte = holt = skov.
-
Lille-Sverige
Nævnes 1898. Sandsynligvis på grund af de mange svenskere, der arbejdede på Hammersholt Teglværk.
-
Lillerød
Nævnt første gang 1374 Lillarødh. Navnet betyder enten “den lille rydning” eller er sammensat af person-tilnavnet Litle – den lille. -rød = rydning. Hvorfor Lillerød Station blev til Allerød Station .
-
Ludserød
Første gang nævnt 1266. Forleddet kommer sandsynligvis af helgennavnet Lucius eller kvindenavnet Lucia, og -rød = rydning. Ikke desto mindre blev Ludserød i 1922 officielt erstattet med Høvelte
-
Lynge
Nævnt første gang 1085 Liungaherathi (Lynge Herred). Navnet betyder “Samling af Lyngplanter” – “Lyngbevokset Strækning”.
-
Røgle
F.eks. i Røgle Bakke. “Langstrakt, lav forhøjning” eller “den midterste og højeste del på en ager”.
-
Uggeløse
Nævnt første gang 1252 Vgalose. Som alle andre stednavne med endelsen -løse er forleddet Ugge- vanskelligt at tolke. Det kan muligvis betyde “finne på en fisk” eller “takket tandstump” – men et er sikkert, det er aldrig et mandsnavn (iflg. Dansk historisk Opslagsværk.) Endelsen betyder muligvis “fugtig eng” eller “græsgang”.
-
Vassingerød
Nævnes 1285 Vassingruth. Forleddet er et slægtsnavn Vatsinger, dannet af personnavnet Vatsi. -rød = rydning.
-
Vrålyng
På dialekt Vråliong. Af vrå = krog, hjørne, brugt om afsides liggende steder. Efterleddet er plantenavnet lyng.

