artikel




Lerelte var en nu nedlagt skovlandsby i Tokkekøb Hegn, og den strakte sig fra nuværende Stumpedyssevej og nord på til Dæmpegaard. Navnet kendes fra 1284, og som andre -eltenavne, f.eks. Høvelte og Kirkelte, betyder efterstavelsen holt (skov). På nogle gamle kort hedder Kirkelte således Kirkholt, og Lerelte stavedes tidligere både Lerholt og Leerælte. Forstavelsen Ler- er klart jord-typen ler. Landsbyens placering midt i skoven må have ført til nogle gamle korts skovnavn: Lerelte Vang, men fejlskrevet Lerette Vang - nok bare korttegnerens vildfarne t-tværstreg!

Man ved meget lidt om landsbyen, men der skal have ligget gadekær og småhuse lige nord for Stumpedyssevej.

Som skovlandsby har Lerelte haft agre fordelt rundt om i skoven, bl.a. kendt fra et senere rentegnet kort over Leereltegårds samlede agre fra 1780.  ’Lereltegården’ kan ikke være ’Lereltegaard’, der lå helt oppe ved Dæmpegaard, men er nok bare betegnelsen for den sidst eksisterende gård, der lå syd for Stumpedyssevej, tæt på den fritgravede ’Lereltesten’. Efter 1790´ernes skovreformer, der gik ud på at redde skovene fra hugst og husdyr, blev de brugelige skovområder adskilt fra markerne med kilometerlange stengærder - dem vi kender som hegning af bl.a. Tokkekøb Hegn/Indhegning – der på den måde blev sammenhængende skov, mens man nedlagde nogle små landsbyer, bl.a. Lerelte. Tilbage er kun stednavnet Gl. Lerelte og skovvejen Lereltevej midt i Tokkekøb Hegn.

Lerelte-bøgen og det nedlagte Lereltehus helt østligt i skoven er kun opkaldt efter den forsvundne landsby. Lerelte landsby menes endeligt nedlagt i 1781.

Lereelte

lereltebøgen

Lerelte-bøgen og det nedlagte Lereltehus helt østligt i skoven er kun opkaldt efter den forsvundne landsby. Lerelte landsby menes endeligt nedlagt i 1781.

Tegning
Lereltebøgen tegnet af Poul Juul 1987 Nøglehullet 1988-2

Fotos
Lereltebøgen Tokkekøb Hegn
Ole Høegh Post 2011

lereltestenen

Lereltestenen, der ligger nær ved Stumpedyssevej, ca. 200 fra Kongevejen, er en af de store vandreblokke, som sidste istid for 18.000 til 17.000 år siden bragte med sig i det såkaldte Bælthavfremstød og bragt hertil fra Blekinge.

Foto
Lereltestenen Tokkekøb Hegn
Ole Høegh post 2020

tilBAge til Allerød historie