28. februar 2024 | LAFAK butikken | Links | Galleri | Undersøgelse | SiteMap | LogIn 
Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune
Kirkehaven 10
3450 Allerød

Tlf.: 48 17 08 91
lafak@lafak.dk
 Tip en ven
Dit navn:
Din e-mail adresse:
Modtagers mail adresse(r):
Nyhedsmail

Bastruptårnet   

Bastruptårnet er i dag en ruin, der ligger sydligst i Allerød Kommune på nordsiden af Bastrup Sø.

Tårnet er det eneste, der er bevaret af et borganlæg fra omkring 1100, og med sine 21 m i diameter og seks m tykke mure, har det i sin tid været enestående i Danmark. Der er ikke ret meget at finde om tårnet i de skriftlige kilder, men der findes dog et privilegium fra omkring 1130, hvor en ’Ebbe af Bastrup’ nævnes som vidne. Han er muligvis en søn af Skjalm Hvide og dermed en del af den magtfulde Hvideslægt.

Den arkæologiinteresserede kong Frederik den 7. fik udgravet Bastruptårnet, ligesom han udgravede Kongedyssen ved Dæmpegaard, og ved senere undersøgelser har Nationalmuseet fundet rester af en voldgrav på landsiden.
Bastruptårnet. Foto: Ole Høegh Post 1980.

LogIn Optimeret til Internet Explorer v5.5+
Home Om LAFAK Bestyrelsen  LAFAKs Årberetning 2022  LAFAKs vedtægter  Medlemskab  Arkivets indhold  Kontakt os Lillerød Lervarefabrik LAFAKs Privatlivspolitik Bliv medlem Programmet Nøglehullet - læs artikler Indhold 1984-2007  Forfattere   Kirken i Kattehale  Kristian ”Jyde”  Karl Schrøder  Allerød Biograf  Drabæk-visen  Lynge for 100 år siden  Dysserne i Tokkekøb Hegn  Anders fra Uggeløse  Lillerøds mæcen  Blovstrød Gadekjær  Lillerød Sprøjtehus  Tyske flygtninge  Storedam  Allerødfrisen Allerødbilleder 1 Allerødbilleder 2 Om Lillerød-Allerød Lurplanche Allerødgård/Møggården Brudevæltelurerne En oldtidsbygd  Lurerne fra Allerød  Litteraturliste  Bastruptårnet Rundtur i Allerød Lynge gennem 900 år Ludserød - Høvelte Solevad Sømandshjemmet Lerblandinger fra Fr.holm  Allerød og Blovstrød Teglværker Mindestenen i Tokkekøb Hegn Fortid i Lillerød Efterlysninger Undervisningsmateriale Stednavne Gravsten Blovstrød Kirke Vores butik Vejnavne i Allerød Firmamedlemmer Støt vores sponsorer CMS v3.1s v3.1b v3.1v v4.SEO - Idé, koncept og programmering af Design-Line Danmark - © 2004 Design-Line Danmark