28. februar 2024 | LAFAK butikken | Links | Galleri | Undersøgelse | SiteMap | LogIn 
Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune
Kirkehaven 10
3450 Allerød

Tlf.: 48 17 08 91
lafak@lafak.dk
 Tip en ven
Dit navn:
Din e-mail adresse:
Modtagers mail adresse(r):
Nyhedsmail

Mindestenen i Tokkekøb Hegn


 

Lige nord for krydset, hvor Sandholmgårdsvej/Nymøllevej krydser Kongevejen, går Vildtmestervej ind i Tokkekøb Hegn, og ca. tusind meter inde i skoven står der en mindesten på venstre hånd.
På stenen står følgende:

KAJ KRISTIANSEN

F. 4-8-1923

CONNY HEINRICH MEYER

F. 1-10-1926

 

MYRDEDE HER AF TYSK POLITI

15-4-1945

 

Stenen er rejst som minde over to unge mænd, der blev myrdet af HIPO-folk den 15. april 1945 og fundet af skovfoged Otto Bang efter befrielsen.                                                                   Foto: Flemming Nerløe. 2008


Her følger Otto Bangs beretning:

- Drabene i Tokkekøb Hegn var typiske clearingmord, altså gengæld for likvidering af stikkere og andre tysker-håndlangere.

I Parmagade på Amager boede en HIPO-mand (HIPO = Hilfspolizei) og hans far. En dag blev der forøvet attentat mod faderen, uden at han dog døde, men hævnen faldt omgående. Om natten til den 15. april 1945 rullede der to HIPO-vogne op foran Parmagade 12, og mandskab myldrede op og slæbte fem mænd ned. I ét hjem tog man både en far og hans søn. De blev alle kørt ind på Politigården og i nattens løb mishandlet i den grad, at der – for at sige det i al sin råhed – ikke var andet at gøre end at slå dem helt ihjel.

Tre af banditterne stoppede derfor tre af fangerne ned i bagagerummet på en Opel Super Six og de to andre ind i vognen og kørte ud i skoven ved Fiskebæk, hvor de skød de tre. Derfra kørte de til Tokkekøb Hegn, hvor de to sidste to blev skudt og smidt ned i grøften bag mindestenens plads. Alt ved højlys dag. Her i skoven skete drabene klokken 11 om formiddagen.

Der lå de, indtil jeg fandt dem sidst i maj måned. Det var klart HIPO-arbejde, vendte lommer og nakkeskud.

På Usserød Sygehus blev de hurtigt identificerede. Det danske politi havde jo arbejdet flinkt ’under jorden’ og havde kendskab til de fleste sager, der skulle opklares.

Vi herude blev underrettet. Det drejede sig om to unge arbejdere, men hvor meget de var involverede i modstandsarbejde, blev mig ikke helt klart. HIPO-manden vidste dog, at det ikke var hans venner.

 

På 1-årsdagen for mordene blev mindestenen afsløret ved en højtidelighed, hvor ca. 150 mennesker fra egnen samt de dræbtes familier deltog. Stenen er rejst på initiativ af Hjemmeværnet i Lillerød og blev straks overdraget til statsskovvæsnet, der står for vedligeholdelsen.

 

Mordene den 15. april blev begået af medlemmer af den såkaldte ”Lille Jørgen-gruppe”, der terroriserede hovedstadsområdet fra februar til maj 1945. I disse tre måneder forøvede gruppen så mange misgerninger, at der efter krigen samlet blev rejst tiltale for 91 forhold af drab, drabsforsøg, mishandlinger, stikkeri, røveri m.m.

 
BS

LogIn Optimeret til Internet Explorer v5.5+
Home Om LAFAK Bestyrelsen  LAFAKs Årberetning 2022  LAFAKs vedtægter  Medlemskab  Arkivets indhold  Kontakt os Lillerød Lervarefabrik LAFAKs Privatlivspolitik Bliv medlem Programmet Nøglehullet - læs artikler Indhold 1984-2007  Forfattere   Kirken i Kattehale  Kristian ”Jyde”  Karl Schrøder  Allerød Biograf  Drabæk-visen  Lynge for 100 år siden  Dysserne i Tokkekøb Hegn  Anders fra Uggeløse  Lillerøds mæcen  Blovstrød Gadekjær  Lillerød Sprøjtehus  Tyske flygtninge  Storedam  Allerødfrisen Allerødbilleder 1 Allerødbilleder 2 Om Lillerød-Allerød Lurplanche Allerødgård/Møggården Brudevæltelurerne En oldtidsbygd  Lurerne fra Allerød  Litteraturliste  Bastruptårnet Rundtur i Allerød Lynge gennem 900 år Ludserød - Høvelte Solevad Sømandshjemmet Lerblandinger fra Fr.holm  Allerød og Blovstrød Teglværker Mindestenen i Tokkekøb Hegn Fortid i Lillerød Efterlysninger Undervisningsmateriale Stednavne Gravsten Blovstrød Kirke Vores butik Vejnavne i Allerød Firmamedlemmer Støt vores sponsorer CMS v3.1s v3.1b v3.1v v4.SEO - Idé, koncept og programmering af Design-Line Danmark - © 2004 Design-Line Danmark