22. april 2024 | LAFAK butikken | Links | Galleri | Undersøgelse | SiteMap | LogIn 
Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune
Kirkehaven 10
3450 Allerød

Tlf.: 48 17 08 91
lafak@lafak.dk
 Tip en ven
Dit navn:
Din e-mail adresse:
Modtagers mail adresse(r):
Nyhedsmail
Brudevæltelurerne

I 1997 var det 200 år siden, at verdens første og største fund af bronzealderlurer blev gjort ved Lynge i Allerød Kommune. I 1797 fandt bonden Ole Pedersen 6 lurer ved tørvegravning i en lille mose - Brudevælte Mose - der nu er forsvundet. De 5 af lurerne opbevares i dag på Nationalmuseet i København, mens den 6. lur i 1845 blev givet som gave til den russiske zar. Den findes i dag på Eremitagen i Skt. Petersborg.

Hvad er en lur
Luren er et bronzeblæseinstrument bestående af et konisk rør, der er svunget i to planer. I den tynde ende sidder et kedelmundstykke, og i den tykke ende afsluttes med en prydplade. Lurene blev brugt som kultinstrumenter i bronzealderen, og de 6 Brudevæltelurer dateres til ca. 800-700 f.Kr.

Lurerne hører sammen parvis, og man har i dag fundet 60 mere eller mindre velbevarede lurer eller fragmenter af lurer. Af disse er 37 fundet i Danmark, resten i det sydlige Norge og Sverige, Nordtyskland og Letland. Lurerne er støbte med metoden à cire perdue - med tabt voks - og de første lurer har oksehorn som forbillede.

Navnet lur
Det oprindelige navn på bronzealderhornene kender man ikke, og det gjorde videnskabsmændene heller ikke, da de i begyndelsen af 1800-tallet skulle registrere og katalogisere hornene. Fra sagaerne kendte man krigstrompeter - lurer - der vækkede kæmperne til kamp, og af mangel på bedre gav man bronzehornene navnet lur. Desværre er sagaernes lur et lige træinstrument på 1-2 m, og i resten af Skandinavien kender man stadig et sæterinstrument ved navn lur, der er lavet af trælister og omviklet med birkebark

Læs mere om bogen om Brudevæltelurerne 

LogIn Optimeret til Internet Explorer v5.5+
Home Om LAFAK Bestyrelsen  LAFAKs Årberetning 2022  LAFAKs vedtægter  Medlemskab  Arkivets indhold  Kontakt os Lillerød Lervarefabrik LAFAKs Privatlivspolitik Bliv medlem Programmet Nøglehullet - læs artikler Indhold 1984-2007  Forfattere   Kirken i Kattehale  Kristian ”Jyde”  Karl Schrøder  Allerød Biograf  Drabæk-visen  Lynge for 100 år siden  Dysserne i Tokkekøb Hegn  Anders fra Uggeløse  Lillerøds mæcen  Blovstrød Gadekjær  Lillerød Sprøjtehus  Tyske flygtninge  Storedam  Allerødfrisen Allerødbilleder 1 Allerødbilleder 2 Om Lillerød-Allerød Lurplanche Allerødgård/Møggården Brudevæltelurerne En oldtidsbygd  Lurerne fra Allerød  Litteraturliste  Bastruptårnet Rundtur i Allerød Lynge gennem 900 år Ludserød - Høvelte Solevad Sømandshjemmet Lerblandinger fra Fr.holm  Allerød og Blovstrød Teglværker Mindestenen i Tokkekøb Hegn Fortid i Lillerød Efterlysninger Undervisningsmateriale Stednavne Gravsten Blovstrød Kirke Vores butik Vejnavne i Allerød Firmamedlemmer Støt vores sponsorer CMS v3.1s v3.1b v3.1v v4.SEO - Idé, koncept og programmering af Design-Line Danmark - © 2004 Design-Line Danmark