5. august 2021 | LAFAK butikken | Links | Galleri | Undersøgelse | SiteMap | LogIn 
Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune
Kirkehaven 10
3450 Allerød

Tlf.: 48 17 08 91
lafak@lafak.dk
 Tip en ven
Dit navn:
Din e-mail adresse:
Modtagers mail adresse(r):
Nyhedsmail
Brudevæltelurerne

I 1997 var det 200 år siden, at verdens første og største fund af bronzealderlurer blev gjort ved Lynge i Allerød Kommune. I 1797 fandt bonden Ole Pedersen 6 lurer ved tørvegravning i en lille mose - Brudevælte Mose - der nu er forsvundet. De 5 af lurerne opbevares i dag på Nationalmuseet i København, mens den 6. lur i 1845 blev givet som gave til den russiske zar. Den findes i dag på Eremitagen i Skt. Petersborg.

Hvad er en lur
Luren er et bronzeblæseinstrument bestående af et konisk rør, der er svunget i to planer. I den tynde ende sidder et kedelmundstykke, og i den tykke ende afsluttes med en prydplade. Lurene blev brugt som kultinstrumenter i bronzealderen, og de 6 Brudevæltelurer dateres til ca. 800-700 f.Kr.

Lurerne hører sammen parvis, og man har i dag fundet 60 mere eller mindre velbevarede lurer eller fragmenter af lurer. Af disse er 37 fundet i Danmark, resten i det sydlige Norge og Sverige, Nordtyskland og Letland. Lurerne er støbte med metoden à cire perdue - med tabt voks - og de første lurer har oksehorn som forbillede.

Navnet lur
Det oprindelige navn på bronzealderhornene kender man ikke, og det gjorde videnskabsmændene heller ikke, da de i begyndelsen af 1800-tallet skulle registrere og katalogisere hornene. Fra sagaerne kendte man krigstrompeter - lurer - der vækkede kæmperne til kamp, og af mangel på bedre gav man bronzehornene navnet lur. Desværre er sagaernes lur et lige træinstrument på 1-2 m, og i resten af Skandinavien kender man stadig et sæterinstrument ved navn lur, der er lavet af trælister og omviklet med birkebark

Læs mere om bogen om Brudevæltelurerne 
[siden midlertidigt nede, men se her]

LogIn Optimeret til Internet Explorer v5.5+
Home Kontakt os Om LAFAK Bestyrelsen  LAFAKs vedtægter  Medlemskab  Arkivets indhold  Nøglehullet - læs artikler Indhold 1984-2007  Forfattere   Kirken i Kattehale  Kristian ”Jyde”  Karl Schrøder  Allerød Biograf  Drabæk-visen  Lynge for 100 år siden  Dysserne i Tokkekøb Hegn  Anders fra Uggeløse  Lillerøds mæcen  Blovstrød Gadekjær  Lillerød Sprøjtehus  Tyske flygtninge  Storedam  Lillerød Lervarefabrik LAFAKs Privatlivspolitik Bliv medlem Udstillingen Programmet Allerødfrisen Allerødbilleder 1 Allerødbilleder 2 Om Lillerød-Allerød Lurplanche Allerødgård/Møggården Brudevæltelurerne En oldtidsbygd  Lurerne fra Allerød  Litteraturliste  Rundtur i Allerød Lynge gennem 900 år Ludserød - Høvelte Solevad Sømandshjemmet Lerblandinger fra Fr.holm  Allerød og Blovstrød Teglværker Mindestenen i Tokkekøb Hegn Fortid i Lillerød Efterlysninger Undervisningsmateriale Stednavne Gravsten Blovstrød Kirke Vores butik Vejnavne i Allerød Firmamedlemmer Støt vores sponsorer CMS v3.1s v3.1b v3.1v v4.SEO - Idé, koncept og programmering af Design-Line Danmark - © 2004 Design-Line Danmark